Klik op de foto voor een vergroting

- Eten en Drinken -

Uit of thuis: het leven is goed in de Lopikerwaard. Er is een keur aan boerderijen, boerderijwinkels, dag- en weekmarkten, waar je boter, kaas en eieren, verse groenten en vers fruit koopt. Proef hoe een aardbei of een bloemkool van de volle grond hoort te smaken, of een biefstuk van het Waardse rund. En wie geen zin heeft in koken, vindt van Montfoort tot Oudewater genoeg restaurants om op topniveau te eten en te drinken. Op verzoek bezorgen bakker, slager en cateraar de lekkerste dingen aan huis.

- Wandelen en Fietsen -

Het Groene Hart is een paradijs voor fietsers en wandelaars. De Klavertje Vier fietsroutes, vier verschillende routes van ca. 45 km. leiden langs vergeten, puur Hollandse dorpen als Linschoten, Snelrewaard, Vlist en Polsbroek, Jaarsveld en Cabauw. Schilderachtige vergezichten als Blokland, het beschermde natuurgebied Willeskop. Ze bestaan nog, de prachtige, oude, rietgedekte boerderijen langs de vaarten en smalle dijkwegen. Onderweg en op marktdagen proeft en koopt u de streekproducten zoals u die van vroeger kent... als u daarvoor de juiste leeftijd heeft. Een kaart met fiets- en wandelroutes ligt voor u klaar.

- Flora en Fauna -

Het planten- en dierenrijk in deze streek is van uitzonderlijke rijkdom. De natuurliefhebber en de mens die er oog voor heeft, komt ogen te kort. In en aan het water leven brasem en ruisvoorn, paling en snoek, karper en baars; de tiendoornige stekelbaars, de kleine salamander en de groene kikker. Vlak daar boven zweven de blauwe glazenmaker en de paardenbijter. De argusvlinder en het bont zandoogje met ver dààr boven de patrijs en de spotvogel, de sperwer en de valk. Wie geluk heeft, kan de groene specht tegen komen. Langs het water staan de schietwilg en de veld-esdoorn, de paardekastanje en de canadapopulier: het is maar een kleine indruk van wat daar leeft en groeit.

- Roeien en Vissen -

Aan een zijkant van Het Jaarsveldhof loopt een vaart. Een roeiboot is beschikbaar en wie wil, kan hier dagen achtereen roeien: naar het natuurgebied Willeskop, naar de Noordzijdse kade, helemaal tot IJsselstein. Wie in het bezit is van de vereiste vergunning, neemt zijn hengel mee en keert ‘s avonds tevreden terug met een flinke paling, snoek of koningskarper.

- Kamperen -

Voor kinderen is het pas echt vakantie als ze in een tentje kunnen slapen. Kamperen. Achter Het Jaarsveldhof, naast het geitenweitje, is ruimte genoeg om de tent op te slaan. Dààr weer achter begint “de prairie” met buffels (koeien) en coyotes. (Konijnen.) De laatste der Mohikanen is niet meer maar het avontuur is hier springlevend.